İzlemeyenleriniz için aşağıdaki yarı mizahi yarı eleştirel, iş başvurusundan bir kesiti canlandıran bu video son günlerde oldukça paylaşıldı. Haklı yanları da mevcut ancak madalyonun bir de öbür yüzü var. Ben de bununla ilgili bir cevap niteliğinde, iş başvurusuna cevabımı bu videoyu takiben yayınlıyorum.
Bu orjinal paylaşım;
Bu da masanın diğer tarafındaki kişiyi canlandırarak benim verdiğim cevap videosu;
Sanatçı kimliğimin yanı sıra Merkez Noktası firmalar grubunun kurucusu olarak pek çok iş yönettiğimi bazılarınız bilir. Her ne kadar çalışanlar, işlerinden, patronlarından, yöneticilerinden vb. şikayet etse de, işin bir de öbürü tarafı var. Yöneticilerin, iş sahiplerinin ya da insan kaynakları departmanlarının çektiği güçlükler belki de çok daha zor. Bayanın paylaştığı videoyu görünce ben de dayanamadım. Malesef ki hem kendi tecrübelerim, hem de büyük küçük firmalardan gelen istatistiklere baktığınız da, iş başvurularının çoğunlukla, benim tabirimle “şuursuzca” yapıldığını görüyorsunuz. Çoğu insan çalışacağı yere kendini ilk tanıtacak olan materyal, CV’ sini bile doğru düzgün hazırlamıyor (kendiniz üşeniyorsanız, OnSepeti‘ nde onliraya hemen mükemmel bir cv yaptırıverin kendinize). Başvuruya gittiği yerin adını, ne yaptığını, kimlere hizmet verdiğini doğru düzgün bilmiyor. Onu da geçtim, kendi ne yapmak istediğini bilmiyor. Genel dert PARA. Bu tabii ki normal ancak bir firmanın size ne vereceğinden önce sizin firmaya ne vereceğiniz önemli, emin olun ki siz işinizi düzgün ve iyi yaparsanız, bugün olmazsa yarın mutlaka bir şekilde hakkınızı alcaksınızdır (ülkedeki genel, herkesin hakkını kazanmıyor olması konusunu pas geçiyorum). CV ‘lerdeki tutarsız bilgiler, herkesin her konuda uzman olması vb değinilebilecek pek çok konu var. İşin özetiyle şunu anlamalısınız ki iş başvurularının %90 ‘ı, belki daha fazlası şuursuzca yapılıyor. Bu yüzden bunları inceleyen kişilerin, ZARAR etmemek için (vakit ya da nakit), hızlı bir eleme mekanizması geliştirmesi gerekiyor. Daha önce koltuğun diğer tarafında hiç olmamış kişiler, empati kurarak bunu düşünemiyorlar sanırım. Bir iş başvurusu yapıyorsanız, unutmayın ki ikinci bir “ilk izlenim” şansınız olmayacak. Bunu olabildiğinde iyi kullanmaya bakın.
Çalışanlar ne kadar ‘düzgün’ iş bulmakta zorlanıyorsa, iş verenlerde ‘düzgün’ çalışan bulmakta en az o kadar zorlanıyor, emin olun. Üstelik bu hem vakit hem de nakit olarak ciddi zararlar veren bir süreç…
Doruk Ülgen
Not: Videodaki hanım Miray Akovalıgil, aman ha alınmasın darılmasın hiç bir dediğime, şahsına değildir hiç bir lafım. Mizahi cevap niteliğindedir, kendisini de bu paylaşımı için kutlarım.